Image 1
Image 2
Image 3
Image 4

Sve mode prolaze, samo vino ostaje

Negotin

Negotin je veoma lepo uređen gradić, naročito centralni deo, koji je koncentrisan oko šetališta i dve crkve, uz nekoliko parkova i istorijskih spomenika. Na svakom koraku možete videti neku asocijaciju na Hajduk Veljka (junaka koji je herojski branio Negotin od Turaka) i Stevana Mokranjca (jednog od najvećih srpskih kompozitora). U centru možete videti njihove spomenike, kafane nose njihovo ime, jela koja se služe u njima nazvana su po njima, Hajduk Veljko ima i svoj muzej, a tu je i Mokranjčeva rodna kuća.

Manastiri

Stari izvori pominju čak pet manastira na teritoriji današnje Krajine. Danas još uvek postoje manastiri Bukovo i Vratna i oštećen, ali sačuvanih zidina Manastir Koroglaš. Manastir Bukovo se nalazi tri kilometara zapadno od Negotina i smatra se da je podignut u vreme Kralja Milutina, krajem XIII ili početkom XIV veka. Zvono je manastiru poklonio Knjaz Miloš Obrenović, tridesetih godina XIX veka. Manastir Vratna se nalazi na oko 40 kilometar od Negotina u samom podnožju čuvenih Vratnjanskih kapija. Osnovan je u XIV veku a deo manastira podignut je 1415. Nema pouzdanih podataka ko je i kada zidao manastir Koroglaš, ali se pretpostavlja da ga je zidao Kralj Milutin pocetkom XIV veka. Narodno predanje kaže da je na tom mestu sahranjen Kraljevic Marko pošto je ranjen u bitci na Rovinama.

Priroda

Negotinska Krajina obiluje prirodnim lepotama koje na sreću možete vrlo lako obići jer su putevi do njih vrlo pristupačni. Verovatno najpoznatija prirodna znamenitost su Vratnjanske kapije, ogromni kameni lukovi ili prerasti koje je priroda vajala hiljadama godina. Postoje tri kapije kroz koje protiče Vratnjanska rečica. U neposrednoj blizini Rogljevačkih pivnica Sikolska reka, krčeći put do Timoka kroz pitoma brda Negotinske krajine, stvorila je divan vodopad i ispod njega živopisno jezero. Ovo mesto nosi naziv Mokranjske stene, a pretpostavlja se da je za vreme Rimljana postojao most koji je spajao dve najveće stene. Osim toga u našoj blizini su i reke Dunav i Timok na kojima možete pecati, voziti se čamcima ili samo uživati na njihovoj obali. Za ljubiteljima prirode i zdravog načina života preporučujemo i planinarske staze na planini Deli Jovan koje vode do vrha na visini od 1.138 metara, gde je lociran i repetitor RTS. Staza vodi duž ograđenog lovišta gde možete videti jelene lopatare.

Pivnice u drugim selima

Nekada su većina vinogradarskih krajinskih sela imala svoje pivnice. Najveći kompleks je bio u selu Tamnič, sa kamenom popločanim ulicama i trgovima u kojima su radile trgovine. Međutim poslednja kamena pivnica u ovom kompleksu je porušena 1955. godine. Osim Rogljevačkih danas su ostale sačuvane Rajačke, Smedovačke, Štubičke i Bratujevačke pivnice. Najveći očuvani kompleks predstavljaju Rajačke pivnice i danas ih ima oko 270. Između sela Rogljevo i Rajac nalaze se one u selu Smedovac, koje se za razliku od prethodnih kompleksa nalaze u samom selu. Pivnice sela Štubik nalaze se oko 5 km od Negotina. Nekada ih je bilo preko 300, a do današnjih dana je ostalo sačuvano tek tridesetak.

Kontakt

Adresa :

Domaćinstvo Jovanović

Karađorđeva bb

19318 Rogljevo, Negotin – Srbija

Telefon :

+381 60 45 99 464

Ime
Telefon
E mail adresa
Poruka