Image 1
Image 2
Image 3
Image 4

Sve mode prolaze, samo vino ostaje

O nama

Mi smo seosko turističko domaćinstvo smešteno u selu Rogljevo, na istoku Srbije u blizini Negotina i na na nekoliko kilometara od granice između Srbije i Bugarske. U sklopu našeg domaćinstva nudimo smeštaj sa doručkom, polupansionom i punim pansionom. Spremamo lokalne specijalitete od namirnica koje sami proizvodimo. Osim toga domaćinstvo "Jovanović" se bavi i vinogradarstvom gde se u vinogradima proizvodi organsko sertifikovano grožđe, od koga proizvodimo i čuvamo vino u našoj pivnici u sklopu čuvenih Rogljevskih pivnica.

U jedinstvenom ambijentu prirode, agrokulture i ugostiteljstva, možete naučiti recepte i način pripreme domaće tradicionalne kuhinje. Gosti mogu zajedno sa nama da pripremaju hranu i zimnicu. Ovde se možete opustiti i zabaviti bez savremene tehnologije, ali za one koji bez toga ne mogu obezbedili smo i internet konekciju velike brzine. Obiđite selo, pivnice i stare spomenike, vozite bicikl ili šetajte prekrasnom prirodom. Čitav ovaj ambijent podseća na prelepe obronke Bordoa u Francuskoj – zatalasana brda pod beskrajnim vinogradima, priroda očuvana od zagađenja, buke, i velikog broja ljudi ...

Selo Rogljevo

Rogljevo je vinogradarsko selo koje se nalazi na sastavu tri opštine Negotin, Bor i Zaječar, u oblasti istočne Srbije, a u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom. Na samo 10-ak kilometra od sela nalazi se granični prelaz sa Bugarskom, preko koga put vodi ka Vidinu i dalje ka Sofiji. Na 30-ak kilometara ka Negotinu je drugi granični prelaz ka Rumuniji, tako da se može reći da selo ima odličan geografski položaj. Pored sela protiče reka Timok koja pruža mogućnosti za pecanje i veslanje.

Najraniji podaci o selu nalaze se u jednom, turskom popisu iz davne 1491. godine, kao mestu sa 56 kuća – više nego što ih ima danas. U drugom dokumentu s početka XVI veka o selu se već govori da mu je osnovna delatnost proizvodnja vina. Rogljevo je postalo svetski poznato sredinom XIX veka kada su se vina iz ovih krajeva prodavala na mnogim kraljevskim dvorovima širom evrope u vreme kada su evropski vinogradi uništeni različitim bolestima.

Rogljevačke pivnice

U Negotinskoj krajini vinogradarska tradicija seže u doba Rimljana. Prema zapisima, još u III veku su meštani ovih krajeva živeli u malim kućama ukopanim do pola u zemlju, pa su u tom stilu sagradili i vinsko selo na nekih 500 metara od sela, mahom od kamena iz ovog kraja. Zanimljivo je da je stil gradnje, kao i kultura gajenja vinove loze, u ove krajeve stigla sa Kosova, iz Velike Hoče, zajedno sa ljudima koji su u najvećem broju naselili Negotinsku krajinu. Selo Rogljevo je nekada imalo 162 kuće, a sagrađeno je 164 pivnica. Pivnice su inače naziv za kamene kuće ili podrume za čuvanje vina. Najstarija sačuvana je iz XVIII veka, a ukupno ih u naselju danas ima oko 120.

Ovde se i danas vino proizvodi na tradicionalan način, a čuva se isključivo u drvenim buradima. Mnoga su napravljena posle Drugog svetskog rata i još uvek se koriste. Rogljevačke pivnice su inspiracija mnogim umetnicima, a većina kao uspomenu na boravak, ostavi po nešto od svojih radova. 1983. godine odlukom republičke Skupštine zaštićene su zakonom kao kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Rajačke, Rogljevačke i Štubičke pivnice se od 2010. godine, pod zajedničkim nazivom 'Negotinske pivnice', nalaze na preliminarnoj listi Svetske kulturne baštine - UNESCO. Danas pivnice posećuje sve više turista, među kojima je i veliki broj stranaca.

Kontakt

Adresa :

Domaćinstvo Jovanović

Karađorđeva bb

19318 Rogljevo, Negotin – Srbija

Telefon :

+381 60 45 99 464

Ime
Telefon
E mail adresa
Poruka